Po Bratislave silné centrum práce s mládežou v Prešove

17.08.2004 Celý región

Po Výskumnom ústave detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave vzniklo silné centrum výchovnej a psychologickej prevencie a poradenstva na Krajskej p...
Po Výskumnom ústave detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave vzniklo silné centrum výchovnej a psychologickej prevencie a poradenstva na Krajskej pedagogicko-psychologickej poradni v Prešove.

Konkrétnym výsledkom preventívnej psychologickej činnosti Krajskej pedagogicko psychologickej poradne v Prešove mimo lektorskej a školiacej činnosti, individuálnej a skupinovej prevencie patologických javov, psychoterapeutickej činnosti u klientov psychosociálne narušených je realizácia projektu skupinovej práce s vybranými študentami stredných škôl Prešovského regiónu. Cez projekty realizujeme modifikovaný Matulov model sociálno- psychologického programu Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie za finančnej podpory Protidrogového fondu SR.
Celý model je zameraný „ na študentov v ohrození sociálno-patologickými javmi“
Model bol aplikovaný na vybraných školách v Prešove / HA , SOUE, GyĽ. P. , SOA, int. SPŠS, SZŠ, SZŠ sv. Bazila / Základom bola skupinová práca študentov pod vedením lektorov KPPP. Využitím skupinovej dynamiky v otvorenom a bezpečnom prostredí dochádzalo k prehlbovaniu sebapoznania a nasmerovaniu k pozitívnej zmene v sebaobraze, ale aj k emocionálnemu odreagovaniu sa. Druhú časť modelu tvorili výcvikové sústredenia v DM Gymnázia v Spišskej Starej Vsi, za účinnej podpory vedenia školy, riaditeľky Mgr. Žabkovej, najmä však za pomoci výchovného poradcu Miroslava Zelinu. Sústredenia naväzovali na predchádzajúcu prácou jednotlivých skupín. Zavŕšovali celý výchovno-vzdelávací proces realizovaný zážitkovou formou cez prežívanie študentov. Účelom pobytového sústredenia so študentmi bolo rozvíjať ich kognitívne, emotívne a regulačné vlastnosti psychiky so zameraním na komunikáciu, rozvoj vzťahov cez poznanie vlastných psychických javov správania a prežívania a ich vlastným vedomím ovlpyvňovaním.. Klubovými, relaxačnými a oddychovými aktivitami sme ukázali možnosti plnohodnotných prežívania voľného času. Všetky skupinové aktivity boli zamerané na osobnostný rozvoj v rámci komunitného systému chápanom ako modelové prostredie.
Riaditeľka poradne PhDr. Hybenová, pracovníci poradne Mgr. Skalková, Mgr. Molčanová a Ing. Mgr. Petrik absolvovali dlhodobý výcvik v skupinovej práci s mládežou s poruchami správania v Bratislave. Mgr. Petrik pracuje v lektorskom tíme s celoslovenskou pôsobnosťou pod supervíziou PhDr. Matulu Štefana, ktorý je pokračovateľom klasického sociálno-psychologického výcviku naväzujúceho na známe osobnosti československej psychologie / Kožnár, Skála, Hermochová, Kratochvíl, Kondáš /. Podieľa sa na realizácií výcvikov pre preventívnu prácu v oblasti univerzálnej prevencie psychopatologickách javov, ktoré sú organizované pre pracovníkov škôl a zariadení celej SR pracujúcich s mládežou. Tieto výcviky následne absolvovali ďalší pracovníci našej poradne PhDr. Grajciarová, Mgr. Krotká a z detašovaných pracovísk v Humennom a Poprade Mgr. Čukalovská a PhDr. Czordasová.
Niekoľkoročná odborná príprava, získané skúsenosti a intenzívna práca, ale aj zanietenie vytvorilo podmienky, aby sa Krajská pedagogicko-psychologická poradňa v Prešove s oddelením výchovnej a psychologickej prevencie a poradenstva stala druhým počtom malým, odbornosťou a výsledkami práce významným, centrom prevencie, ale aj intervencie a reedukácie u psychosociálne ohrozenej mládeže.
Mgr. Ing. Vladimír Petrik
 

Vyberte región

mark